torstai 6. syyskuuta 2012

Asiakaspalvelijani automaatti

Tuntuuko koskaan siltä, että mistään ei saa apua, koska kaiken saa tehdä itse?

Viime kuukausien aikana olen huomannut, että automatisointi ja sähköiseksi muuttuminen ei todellakaan aina helpota elämistä. Annan pari esimerkkiä:

Muuttoilmoitus/postissa asiointi
Vaihdat osoitetta, joka pitää luonnollisesti ilmoittaa maistraattiin. Maistraatilta uudet tietosi kulkeutuvat automaattisesti virastoihin, pankkeihin jne..Ensimmäisellä kerralla toimenpide luonnistuu näppärästi verkossa. Käy kuitenkin niin, että joudut muuttamaan uudestaan väliaikaisesti jonnekin muualle, kenties ulkomaille tai vaikkapa kesätyön perässä toiseen kaupunkiin. Ilmoitus on tehtävä uudestaan. Nyt homma ei toimikaan yhtä sujuvasti, koska postilla kestää käsitellä tietosi. Tärkeät paperisi seikkailevat ties missä. Saattaa käydä jopa niin, että vaikka olet informoinut useita tahoja uudesta osoitteestasi, posti kääntää kirjeet ja paketit vanhaan postiluukkuun.

Päätät soittaa asiakaspalveluun. "Voit vaihtaa osoitteesi sähköisesti pankkitunnuksilla", palvelusta vastataan. "No mutta kun ei onnistu. Ei katsos ole niitä pankkitunnuksia, kun eivät ole tulleet postin kautta perille", sinä tuskailet. "Voit myös käydä konttorissa ja täyttää paperisen lomakkeen", palvelija jatkaa. Selvä. Lähdet postiin, ja ajattelet, että siellä homma toimii, ja virkailija laittaa hommat reilaan yhdessä sinun kanssasi. Pääset luukulle ja asiakaspalvelija tunkee käteesi tukon paperia. "Tarkemmat ohjeet löytyvät netistä. Tuossa on myös puhelinnumero, johon voit soittaa, jos tulee vaikeuksia". Jes, kiitos, auttaa ihan hemmetisti.

Kelan/Verotoimiston kanssa asiointi
Katso yllä oleva ja lisää puhelimessa jonotukseen puoli tuntia lisää, minkä jälkeen langan toisessa päässä oleva neuvoo sinut nettisivuille.

Lentokentällä asiointi
Uusin ja ylivoimaisesti turhauttavin villitys on pakollinen itsepalvelu-lähtöselvitys lentokentällä.
Jonotin maanantaina yhden ylimääräisen laukkuni kanssa 20 minuuttia matkatavaroiden luovutukseen. Elämäänsä kyllästynyt virkailija ilmoittaa minulle, että "Tämä on baggage drop, lähtöselvitys tapahtuu itsepalveluautomaatissa". Ahaa, minun pitää siis mennä automaatille, selvittää papereideni joukosta, mikä varausnumero sopii automaattiin, ja klikkailla itse laukkusysteemit ja matkatavaroiden selvitys välilentojen sokkeloissa oikeaan määränpäähän, tulostaa laukkulärpäke, tarrata se kiinni pakaasiin, jonottaa sen jälkeen uudestaan ja luottaa siihen, että olen onnistunut tekemään kaiken oikein?" "Kyllä, tässä tiskillä vastaanotetaan vain tavarat."

Jaa, no olisihan minun pitänyt tietenkin hoksata ennen lentoa katsoa yhtiön nettisivuille, joista selviää, että Blue 1 on syyskuusta alkaen itsepalvelun varassa: http://www.blue1.com/fi/fi/Matkustusinfo/Ennen-matkaa/Lahtoselvitys/.

Jos nämä toimenpiteet saavat nuorenkin ihmisen turhautumaan, voi vain kuvitella, miltä pihtiputaan tädistä tuntuu. On varmaan todella mukavaa näpytellä jotakin automatisoitua nappulaa tai tablettia kotona, kun ei yhtäkkiä muistakaan, mitä lääkkeitä piti ottaa. Tai ottaa selvää milloin eri värejä vaihteleva masiina tarkoittaa, että on aika peseytyä ja käydä vessassa.

Tee-se-itse-politiikka on ihan kätevä ratkaisu moneen asiaan. Ikävää on se, että kun kaikki on netin ja automaattien varassa, tapahtuu kämmäyksiä ja vahinkoja, joihin ainoa apu löytyy verkosta tai vempaimesta, jota ei alun perinkään osannut käyttää.

Kutsukaa mummoksi, mutta minusta ainakin olisi mukava keskustella itselleni tärkeistä asioista ihan oikean henkilön kanssa. Olen kyllä valmis maksamaan siitä, että joku auttaa silloin, kun ei itse osaa tehdä jotakin yhtä sujuvasti kuin asiaan erikoistunut ammattilainen.

Asiakaspalvelijat takaisin kiitos!





2 kommenttia:

  1. Listaan voisi lisätä esimerkiksi Soneran asiakaspalvelun ja ainakin meidän taloyhtiön huoltofirman...Asiaa kirjoitat!

    VastaaPoista
  2. Totta. Matkapuhelin- ja internetoperaattoreista Elisa on ehkä kaikkein karmein!

    VastaaPoista