keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Vilma Viherpiipertäjä

Hesari uutisoi tänään, että tuoreen tutkimuksen mukaan kierrätys ja ympäristön kuormittamista vähentävät toimenpiteet kiinnostavat enemmän pienempi- kuin suurempituloisia. Lisäksi kierrätys kuulemma kiinnostaa vähemmän nuoria kuin vanhoja. Naiset ovat aktiivisempia kierrättäjiä kuin miehet.

Juu. Onhan näitä tutkimuksia. Useimmiten ahdistun vastaavista uutisista (tsekkaa postaus The age of stupid), mutta nyt sisälläni kuohuu lähinnä ylösnouseva kaksinaismoralismin ärsytys. Kuka näitäkin hemmetin tutkimuksia ja kyselyitä laatii?

”Hei, olen Vilma Viherpiipertäjä, 31-vuotias helsinkiläinen Kampista. Työskentelen Vihreiden puoluevaltuuskunnassa, Eurooppa-työryhmässä ja ministeri X:n erityisavustajana. Lisäksi kuulun ”Pelastakaa maailma ekosyömisellä” –työryhmään, jonka tarkoituksena on vireyttää pääkaupunkiseudun cityviljely-kulttuuria sekä luomu- ja lähiruuan tuotantoa. Opiskelen ympäristöpolitiikkaa. Sivuaineinani olen lukenut historiaa, valtio-oppia, kehitysmaatutkimusta, sosiologiaa, Etelä-Amerikan tutkimusta sekä kansanperinteitä. Harrastan pitsinnypläystä, keramiikkaa ja intialaista tanssia. Rakastan Eino Leinon runoja ja Elma-mummin raparperikiisseliä. Pyörä on viides raajani, ja paheeni on kotimainen design. Olen kasvissyöjä. Innostun uusista kulttuureista; olen reilannut Euroopassa, vuorikiipeillyt Himalajalla, syönyt kuoriaisia Chilessä ja maalannut posliinia Kiinassa. Mieleenpainuvin kokemukseni oli Siperian junassa, kun venäläismummo ennusti kädestäni. Haluan maailmaan rauhaa ja tasa-arvoa. Arvojani ovat ekologisuus, suvaitsevaisuus ja ymmärrys.”

Hienoa Vilma, olet upea ihminen, mutta liitelet hyvin kaukana todellisuudesta, jossa suurin osa elää. Samalla kun päivitämme kaupungin trendikkäimmässä kasvisravintolassa facebookia älypuhelimella ja nautimme 20 euron luomuperunoista hamppu-kaftaani päällä, lähiön Prismassa kuuden lapsen yksinhuoltajaäiti pohtii ostaako kolmen euron meetvursti-pizzan vai eilen vanhentuneen kahden euron kinkkukiusauksen perheelleen ruuaksi.

Koulutus ja ekoilu ovat rikkaiden tai lainaksi elävien köyhien opiskelijoiden etuoikeuksia. Luomuruoka ja pyöräily on niille, jotka asuvat lähellä kaikkea, ja joiden ei tarvitse kuskata monipäistä lapsilaumaa halvan omakotitaloalueen ja kuolleen pikkukaupungin palveluiden välillä.

Tero Kartastenpää, pöllin ideasi ja julistan, että kierrätys on paskaa! Paskaa on myös ekoperunat ja ympäristön kuormitusta vähentävät toimenpiteet.

Terveisin,
Roivis, joka opiskelee kansainvälisiä suhteita, kriisinhallintaa, kestävää kehitystä ja kulttuuria. Harrastaa joogaa, pesee astiat ekoverillä ja pyöräilee töihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti